Ders 5 – PHP Değişkenler ve Değişkenlerin Tanımı

Yazar: admin
0 Yorum

PHP ‘de Değişkenlere Giriş – Genel Bakış

     PHP’de ki değişkenler konusunu aslında gerçek hayatta her durumda uyguluyoruz. Değişken nedir, php de değişken nasıl tanımlanırdan ziyade öncelikle mantığı oturtmaya çalışalım.. Örneğin her ay ödediğimiz ev kirası, elektrik faturası, diğer zorunlu harcamalarımız bunların her biri gerçek hayattaki  “daha önceden tanımlanmış” birer değişkendir. Her ay yaptığımız hesaplarda kira= XX TL olarak belirleriz fakat bunun değişmeyeceğinin bir garantisi yok veya aynı şeyi faturalarımız için düşünelim her ay ödememiz gereken fakat miktarı veya durumu değişebilen zorunlu ihtiyaçlar. Zira hem gerçek hayatta ve PHP dahil tüm programlama dillerinde bir değişken olmadan bir amaca hizmet etmek imkansızdır…

    Değişkenler, kendi içlerinde ileride değiştirilmek üzere bir veriyi saklamak  ve yeri geldiğin de kullanmak içindir. Bu veri belki bir sayı belki bir cümle belkide projenizin asıl mantığını yansıtan veriler olabilir.

Değişkenlerde Bilinmesi Gerekenler

1) Her bir değişken tanımlanırken cinsi farketmeksizin başına dolar işarete koyulur.. Örneğin; $mevsimler gibi.

2) Dolar işaretinden hemen sonra yalnızca harf veya alt çizgi (_) ile devam etmelidir sonrasın da rakam koyabilirsiniz.

3) Değişken tanımlarken hiç bir şekilde özel karakter, Türkçe harf veya boşluk kullanılmaz (bakınız kural:2)

4) Büyük ve Küçük harflere duyarlıdır. Yani kullanacağınız büyük veya küçük harfler durumu etkiler. Örneğin  $Mevsimler ile $mevsimler farklı değişkenlerdir.

5) Değişkenleri tanımlarken hiç bir şekilde harf veya karakter kısıtlaması yoktur.

6) Değişkenler kendi arasında bir çok gruba ayrılır. Örneğin sayısal değerleri saylayacağımız değişlenlere “integer”, metinsel değerleri saklayacağımız değişkenlere (veri tiplerine) “string”, ondalıklı sayılar için “float” vs vs gibi grupları mevcuttur. Her birini tanımlarken ufak ayrıntıları gözden kaçırmamak gerekir bunlar bir sonraki konumuzda yer alacaktır.

Örnek Değişken Tanımlanması

 $isim (DOĞRU)

$58isim (YANLIŞ, değişkenler yalnızca harf veya alt_çizgi ile başlamalıdır)

$sahin.sezgin (YANLIŞ, değişkenlerde hiçbir şekilde özel karakter kullanılmaz yalnızca harf, rakam ve altçizgi)

$şahin  sezgin (YANLIŞ, değişkenlerde boşluk kullanılmaz)

$_SahinSezgin (DOĞRU, değişlenler yalnızca alt çizgi veya harfle başlar)

PHP Değişkenlerin Örnek Kullanımı

<?php

$Mevsimler = "İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Kış";
$yas = 22;

?>

Yukarıda tanımlanan değişkenleri “echo” komutu ile ekrana yazdırmak için aşağıdaki kullanımı inceleyiniz..

<?php

echo $Mevsimler;
echo $yas;

?>

Dikkat ettiyseniz eğer yukarıda ki örnekte metinsel verileri tanımlarken (mevsimleri) belirlenen veriler çift tırnak içerisin de yazılmış fakat rakamsal verileri tanımlarken (yaş) herhangi bir tırnak veya özel karakter içerisine alınmadan direk yazılmış ve her kodda olduğu gibi noktalı virgünl (;) ile sonlandırılmış. Rakamsal, Metinsel ve değişkenleri tam anlamıyla öğrenmek için diğer derselerimi inceleyebilirsiniz..

Sende Yorum Yaz